Οι Τέχνες του Σαολίν στο (ΚΔΑΠ) Ονειρούπολης

Σας Υπενθυμίζουμε πως ο παρών ιστότοπος υπόκεινται σε Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης και Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ["shaolin.org.gr"]

Ημερ. Δημοσίευσης: 21/03/2017
Επιμέλεια: Γραφείο Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων «ΕΠΟΣ»

Οι Τέχνες του Σαολίν στο (ΚΔΑΠ) Ονειρούπολης


Με πρωτοφανή επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση τεχνών του Σαολίν στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) Ονειρούπολης στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαρτίου 2017. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Σαολίν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της διεύθυνσης για παρουσίαση των απαλών τεχνών του Σαολίν και σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Σαολίν Θεσσαλονίκης Αληθινή ατραπός ευόδοσε την πρωτοβουλία του βρεφονηπιακού σταθμού με μια διαδραστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση στους γονείς , τα παιδιά αλλά και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σταθμού. Την επιμέλεια επιφορτίστηκε ο υπεύθυνος του ΚΕΠΟΣΑΘ κος Βασιλόπουλος Ιωάννης με τη σπουδάστρια Μαυρίδου Σοφία.

Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη των ευεργετικών δράσεων των τεχνών του Σαολίν και συγκεκριμένα του Σαολίν Τσι Γκον και του Σαολίν Ρόου Τσουάν τη «Mαλακή γροθιά» του Σαολίν [Κιν: Shàolín róu quán 少林 柔拳].

Έγινε μια ιστορική αναδρομή στο πως το Σαολίν Ρόου Τσουάν διαμορφώθηκε και εξαπλώθηκε στο γνωστό πλεόν Ται Τζί [Κιν.: tài jí 太极].

Παρουσιάστηκαν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα για τις επιδράσεις των απαλών τεχνών όπως το Σαολίν Ρόου Τσουάν και Ται Τζι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς για τη μείωση του στρες του άγχους και της κατάθλιψης.


Εντύπωση προκάλεσαν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν ξεκάθαρα τα οφέλη που έχουν τα παιδιά από μικρή ηλικία όταν ασχολούνται με τις τέχνες αυτές. Έγινε λεπτομερέστατη αναφορά σε μελέτες που αφορούσαν σημαντικές βελτιώσεις σε τομείς της ψυχοσωματικής υγείας όπως ανοσοποιητικό, μαθησιακές λειτουργίες, υπερκινητικότητα, ποιότητα ύπνου, στρες-άγχος, αναπνευστικό (παιδικό άσθμα), φόβο, επιδόσεις, συγκέντρωση, αποκατάσταση, συναίσθημα, ισορροπία, παχυσαρκία, σχολικό εκφοβισμό, ευελιξία, αλλά και την δράση σε ιδιαίτερα νοσήματα όπως μυϊκή δυστροφία, αυτισμό κλπ.

Έγινε σαφές ότι ο περισσότερος κόσμος έχει συνδυάσει εύλογα τη άσκηση στην τέχνη αυτή με την τρίτη ηλικία, όμως τα οφέλη της εξάσκησης από μικρή ηλικία είναι τεράστια και φαίνονται σε βάθος χρόνου. Έγινε αναφορά και στην τάση των μοντέρνων μικτών πολεμικών τεχνών, που από τη μια χτίζουν μια αυτοπεποίθηση στο παιδί αλλά από την άλλη δεν του προσδίδουν πάντα γαλήνη και ψυχική ισορροπία. Στο Σαολίν Ρόου Τσουάν και Τσι Γκον ανθίζει ταυτόχρονα ένα υγιές σώμα με ένα υγιή Νου. Μια ευγενής προσωπικότητα με ευαισθησία για τους συνανθρώπους του και το περιβάλλον.

Αναλύθηκε ότι οι τέχνες αυτές περιορίζουν το στρες, το φόβο και το άγχος προσφέροντας καλύτερη ανταπόκριση στις σχολικές υποχρεώσεις αλλά και τις προκλήσεις ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, διατηρώντας παράλληλα και τα στοιχεία αυτοάμυνας που εμπεριέχει.

Πως είναι φιλική προς όλους τους σωματότυπους ανεξαιρέτως, και περισσότερο προς τα παιδιά που για διαφόρους λόγους δυσκολεύονται να ενταχθούν στις συνήθεις και ίσως πιο ανταγωνιστικές αθλητικές δραστηριότητες, απολαμβάνοντας έτσι τα οφέλη μιας κοινής αερόβιας άσκησης .

Πως απευθύνεται παράλληλα και στα πιο «απαιτητικά» παιδιά που επιθυμούν είτε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε άλλα αθλήματα που δραστηριοποιούνται είτε να μειώσουν το χρόνο αποκατάστασης διατηρώντας έτσι τα ενεργειακά τους αποθέματα και δίχως η άθληση να γίνεται βάρος στις σχολικές τους επιδόσεις.

Η μορφή αυτή άσκησης συνιστάται επίσημα από τους περισσότερους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, ως η πιο απλή και αποτελεσματική επικουρική δραστηριότητα και πλαισιώνεται από πληθώρα επιστημονικών μελετών. Ήδη χρησιμοποιείται σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδοσιακές ασκήσεις Τσι Γκον [κιν.: qìgōng 气功] με τη μορφή παιχνιδιού καθηλώντας έτσι τα παιδάκια αλλά και τους εκπαιδευτικούς που ακολούθησαν με τον ίδιο ενθουσιασμό το πρόγραμμα.

Αφού παρουσίαστηκε άοπλη δεξιότητα από το Σαολίν Ρόου Τσουάν ακολούθησε βήμα βήμα διδασκαλία της κινησεολογίας τμήματος της, με τα παιδιά να δείχνουν πρωτοφανές ενδιαφέρον και χαρούμενη συμμετοχή.

Εξηγήθηκε πως η άσκηση είναι μάταιη αν δεν συνοδεύεται από την σπουδή στην μαχητική αρετή του Σαολίν Γου Ντε [κιν.: Shàolín WǔDé 少林武德] .

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με καθιστό διαλογισμό όπου παρόλο το μικρό της ηλικίας οι μικροί συμμετέχοντες κατάφεραν να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο και να αφεθούν στη γαλήνη.

Γονείς, παιδιά, δάσκαλοι έγιναν ένα …

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται έμπρακτα το πόσο ευπροσάρμοστες είναι οι τέχνες του Σαολίν σε κάθε ηλικία και σωματότυπο.

Οι ιδρυτές και υπεύθυνοι του σταθμού κος Βακαλούδης Θωμάς και κα Μακρή Μαρία εμφανώς ενθουσιασμένοι δήλωσαν με το πέρας της παρουσίασης.

«Εμφαλτήριο για την γνωριμία με τις τέχνες του Σαολίν και αυτή την πρωτοβουλία ήταν η αγάπη μας για τα παιδιά και η ανάγκη για την σωστή φροντίδα και διαπαιδαγώγηση τους. Ήταν πρωτοφανές και πραγματικά αξιοσημείωτο η προσοχή των πάνω από 25 παιδιών, και η ησυχία με την οποία αντιμετώπισαν, οι ανήσυχοι για την ηλικία τους μικροί μας, την παρουσίαση αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξε το εκπαιδευτικό μας προσωπικό. Είμαστε πολύ θετικοί στο να προχωρήσουμε την ένταξή των τεχνών αυτών στις δραστηριότητες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π), με στόχο την εποικοδομητική απασχόληση και ορθή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.»

Με τη σειρά του ο ιδρυτής και διευθυντής του ΕΠΟΣ Διδάσκαλος Σταυρίδης Ιορδάνης Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓] δήλωσε:

«Το ΕΠΟΣ βρίσκεται πάντα κοντά σε όλους όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τις τέχνες του Σαολίν. Είμαστε περιχαρείς που οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν τόσο θετικό αντίκτυπο και ευελπιστούμε ότι θα γίνουν εμφαλτήριο για την βελτίωση και εκλεπτυσμό του εκπαιδευτικού συστήματος σε κάθε τομέα και επίπεδο. Ευχόμαστε ότι πιο ευνοϊκό για την προώθηση του Σαολίν στο βρεφονηπιακό σταθμό και στο προσωπικό του σταθμού.»



Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου https://www.shaolin.org.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin.org.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.