Διαφορετική αντίληψη της γεύσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Επιμέλεια: Γραφείο Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων «ΕΠΟΣ»

Διαφορετική αντίληψη της γεύσης


Η ιστορία Διαφορετική αντίληψη της γεύσης [κιν.: bùtóngdegǎnzhīwèijué 不同的感知味觉] από το βιβλίο «Η ζωή του Δάσκαλου Χουνγκ Γι» [κιν.: Hóngyī dàshī niánpǔ 弘一大師年谱] του Λιν Τζι Τσινγκ ~ 1991 [κιν.: línziqīng 林子青].

Μια ημέρα, ο διάσημος εκπαιδευτικός Σια Μιαν Τζουν [Κιν.: xiàmiǎnzūn 夏丏尊 / 1886-1946] επισκέφτηκε το Δάσκαλο Χουνγκ Γι. Έμεινε μαζί του συζητώντας για θέματα του Πνεύματος και το μεσημέρι, όπως γίνεται συνήθως, ο Δάσκαλος προσκάλεσε τον καλεσμένο του για φαΐ.

Μην έχοντας περίσσευμα ο Μοναχός έδωσε το ρύζι του και τα λαχανικά του στον προσκεκλημένο του και κράτησε μόνο λίγα λαχανικά τουρσί για εκείνον.

Βλέποντας τον Δάσκαλο Χουνγκ Γι να τρώει μόνο αυτό, ο Σια Μιαν Τζουν ρώτησε:

“Δάσκαλε, δεν νομίζετε πως τα λαχανικά τουρσί είναι πολύ αλμυρά;”

“Το Αλάτι προσφέρει την ιδιαίτερη γεύση του.” Απάντησε ο Μοναχός.

Ο Σια Μιαν Τζουν, έσκυψε το κεφάλι του και συνέχισε το γεύμα του. Όταν και οι δύο τελείωσαν, ο Χουνγκ Γι, σηκώθηκε και σέρβιρε μια κούπα ζεστό νερό στον καλεσμένο του και μια κούπα ζεστό νερό στον εαυτό του μιας και δεν είχε καθόλου τσάι.

Παίρνοντας την κούπα στα χέρια του ο κύριος Σια ρώτησε και πάλι.

“Δάσκαλε, δεν έχετε τσάι; Πως μπορείτε και πίνετε βραστό νερό κάθε μέρα;”

“Το απλό βραστό νερό έχει επίσης μια ιδιαίτερη γεύση, που προσφέρει, μόνο που είναι πολύ γλυκιά.” Απάντησε ο Δάσκαλος απολαμβάνοντας το ζεστό νερό του.

Ο Δάσκαλος Χουνγκ Γι [Κιν.: Hóngyī dàshī 弘一大師 | 1880 ~ 1942], ήταν ένας Βουδιστής Καλόγερος, Μουσικός, Ζωγράφος, Καλλιγράφος, Ποιητής και Δάσκαλος. Γεννήθηκε στο Τιαντζίν [Κιν.: Tiānjīn 天津]. Το 1916 πέρασε 21 μέρες σε ένα μοναστήρι στη Χανγκ Τζου [Κιν.: Hángzhōu 杭州], βιώνοντας τη Πνευματική Ζωή του Βουδισμού. Έτσι το 1917 αποφασίζει και ορκίζεται σαν δόκιμος και ένα χρόνο μετά τον Ιούλιο του 1918, γίνεται Μοναχός στο Ναό “Η Πηγή του Τίγρη” [Κιν.: hǔpǎosì 虎跑寺] κάτω από τις οδηγίες του Δάσκαλου Λιάο Γου [Κιν.: liǎowùhéshang 了悟和尚]. Μέχρι το τέλος της ζωής του, ασχολήθηκε μόνο με τη Βουδική Διδασκαλία και την καλλιγραφία, η οποία χαρακτηρίζεται από απλότητα και θεωρείται μοναδική. Ο Δάσκαλος Χουνγκ Γι επέτυχε τη Νιρβάνα στις 13 Οκτωβρίου του 1942.



Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου https://www.shaolin.org.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin.org.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.




Τυχαία Ελεύθερα Κείμενα

  • Αποκαλύπτοντας τον Πολιτισμό Σαολίν

    Αποκαλύπτοντας τον Πολιτισμό Σαολίν

    Ένα ταξίδι μέσα από 15 αιώνες πνευματικής και φυσικής καλλιέργειας Στη φασαρία της σύγχρονης εποχής, όπου η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα έχουν συχνά προτεραιότητα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εξερευνήσετε…

  • Η Τέχνη της Αβίαστης Δράσης

    Η Τέχνη της Αβίαστης Δράσης

    Το Shaolin Kungfu, μια αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη με πλούσια ιστορία, δεν αφορά μόνο τη σωματική ικανότητα, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια βαθιά φιλοσοφία. Μία από τις βασικές φιλοσοφικές έννοιες μέσα στο Shaolin Kungfu είναι το Ου Ουέϊ [Κιν.: Wúwéi 无为], το…

  • Τήρηση της Παράδοσης

    Τήρηση της Παράδοσης

    Η ευθύνη της εξάσκησης των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών Σε έναν κόσμο όπου οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται εν ριπή οφθαλμού, οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες αποτελούν προπύργια διαχρονικής σοφίας, πειθαρχίας και πολιτιστικής…

  • Διατήρηση της Αρχαίας Σοφίας

    Διατήρηση της Αρχαίας Σοφίας

    Η σημασία των παραδοσιακών μορφών Σαολίν Κουνγκ Φου Στη σφαίρα των πολεμικών τεχνών, το Σαολίν Κουνγκ Φου ξεχωρίζει ως αρχαίος και σεβαστός κλάδος με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από πάνω από χίλια χρόνια. Ένα από τα χαρακτηριστικά…

  • Το Κρυφό Οπλοστάσιο του Σαολίν Κουνγκ Φου

    Το Οπλοστάσιο του Σαολίν Κουνγκ Φου

    Καθημερινά αντικείμενα ως πολεμικά όπλα Το Κουνγκ Φου, με τη μεγάλη ποικιλία στυλ, δεν περιορίζεται στη σφαίρα της μάχης με άδεια χέρια. Σε πολλές παραδόσεις, οι ασκούμενοι εμβαθύνουν στον περίπλοκο κόσμο των τεχνικών όπλων, εξερευνώντας τόσο…