Πα Τουάν Τζιν

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Επιμέλεια: Γραφείο Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων «ΕΠΟΣ»

Σαολίν Πα Τουάν Τζιν


Το Πα Τουάν Τζιν [Κιν.: Bā duàn jǐn 八段錦] είναι μια από τις πιο κοινές μορφές κινεζικού θεραπευτικού τσιγκόνγκ [Κιν.: Jiàn shēn qìgōng 键身氣功] που χρησιμοποιείται ως άσκηση. Με διαφορετική μετάφραση ως Οκτώ κομμάτια από μπροκάρ, μπροκάρ οκτώ τμημάτων, Οκτώ μεταξένιες κινήσεις, 8 θεραπευτικές ασκήσεις, το όνομα της φόρμας αναφέρεται γενικά στο πώς οκτώ μεμονωμένες κινήσεις χαρακτηρίζουν και προσδίδουν μια μεταξένια ποιότητα (όπως αυτή ενός κομματιού μπροκάρ - ύφασμα, πλούσια διακοσμημένο, συχνά με μετάξι και με χρυσά ή ασημένια κεντήματα) στο σώμα και την ενέργειά του. Το Πα Τουάν Τζιν χαρακτηρίζεται κυρίως ως μια μορφή ιατρικού τσιγκόνγκ, που προορίζεται για τη βελτίωση της υγείας.

Αυτή η άσκηση αναφέρεται σε αρκετά κείμενα που προέρχονται από τη δυναστεία Σονγκ [Κιν.: Sòng cháo 宋朝 | 960 ~ 1279]. Ο άξονας του δρόμου [Κιν.: Dào shū 道樞 | περ. 1150] περιγράφει μια αρχαϊκή μορφή αυτού του τσιγκόνγκ. Οι “δέκα συλλογές για την καλλιέργεια τελειότητας” [Κιν.: Xiūzhēn shí shū 修真十書 | περ. 1300) παρουσιάζουν απεικονίσεις και των οκτώ κινήσεων. Το ίδιο έργο αναθέτει τη δημιουργία αυτής της άσκησης σε δύο από τους Μυθικούς Οκτώ Αθάνατους [Κιν.: Bāxiān 八仙], συγκεκριμένα τον Ζονγκλί Τσουάν [Κιν.: Zhōng lí quán 锺离权] και τον Λου Ντονγκμπίν [Κιν.: Lǚdòngbīn 吕洞宾]. Η άσκηση αργότερα επεκτάθηκε από οκτώ σε δώδεκα κινήσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων και περιγράφηκε στο εγχειρίδιο πυγμαχίας “Εικονογραφημένη έκθεση εσωτερικών τεχνικών” [Κιν.: Nèigōng túshuō 內功圖説 | 1882] από τον Ουάνγκ Τζού Γιουάν[Κιν.: Wáng Zǔ yuán 王祖源 | 1828 ~ 1890], έναν διάσημο δάσκαλο του “Αλλαγής Τενόντων και Μυών” - Ι Τζιν Τζιν [Κιν.:Yì jīn jīng 易筋经].

Το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν [Κιν.: Shàolín Bā duàn jǐn 少林八段錦] αποτελεί μία από τις παλιότερες πρακτικές του μαλακού Τσι Γκον [Κιν.: Ruǎn Qì Gōng 软气功], η οποία ασκούνταν από τους μοναχούς του ναού Σάο Λιν.

Ιστορικά, την εποχή της δυναστείας Τανγκ [Κιν.: Táng Cháo 唐朝 | 618 ~ 907 Κ.Ε.], ένας διάσημος μοναχός του ναού Σαολίν, ο Λινγκ Τσιού [ Κιν.: Líng Qiū gāosēng 灵丘高僧], εφάρμοζε καθημερινά το Πα Τουάν Μίαν [Κιν.: Bā Duànmián 八段绵], τη πρόγονη μορφή του Πα Τουάν Τζιν και έζησε περισσότερα από 100 χρόνια υγιής. Στα αρχεία του ναού αναφέρεται ότι πολλοί μοναχοί εξέλιξαν το Σαολίν Πα Τουάν Mιαν σύμφωνα με το αρχικό Λούο Χαν Σίπα Σόου - "Τα 18 χέρια του διαφωτισμένου" [Κιν.: Luóhàn shíbā shǒu罗汉十八手].

Ο Δάσκαλος του Σαολίν, Μαχητής Μοναχός Χουέ Τζινγκ [Wǔ sēng huìjǐng 武僧惠景] δίδαξε το μαθητή του Μοναχό Φέϊ Πενγκ [Κιν.: Fēipéng 飛蓬 | 17 Νοεμβρίου 1892 ~ 12 Nοεμβρίου 2008] που ήταν γνωστός σαν Μεγάλος Δάσκαλος Σου Τζεν [Κιν.: Sù zhēn dàshī素真大師], ο οποίος διαφύλαξε και διέδωσε το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν, μετά τη μεγάλη καταστροφή του Ναού το 1928. Κατέγραψε δε όλες τις διδασκαλίες και την πολύχρονη εμπειρία του στο βιβλίο [Κιν.: Shàolín zhēnchuán 少林真傳], το οποίο άφησε σαν κληρονομιά στους μαθητές του.

Όποιος θέλει να εξασκήσει τον αρχαίο τρόπο σωματικής διάπλασης [Κιν.: jianshen 健身] οφείλει να κατανοήσει πως οι αντίστοιχες ασκήσεις έχουν για στόχο την διατήρηση της υγείας [Κιν.: yangfa 養法]. Παρέχουν την δυνατότητα στο άτομο να ανακτήσει τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις και να προάγει τις ικανoτητές του στις πολεμικές τέχνες. Παράλληλα, με την κατάλληλη χρήση επιτυγχάνεται μια γενικότερη ανασυγκρότηση χάρη στην οποία το άτομο μπορεί να επαναφέρει με τον πλέον ορθό τρόπο τις λειτουργίες του οργανισμού του [Κιν.: jiefa 解乏].

Σεβάσμιος Δάσκαλος Σι Γιουνγκ Πο [κιν.: shìyǒngpō 释永坡 | 1926 ~ 2018]

Το ποίημα ενθύμισης [Κιν.: Shàolín bā duàn jǐn yùbèi shì kǒujué 少林八段锦预备式口诀] για το Σαολίν Πα Τουάν Τζιν λέει:

[Κιν.: Shuāngshǒu tuō tiān dé sānjiāo双手托天得三焦]
Στήριξε τον Ουρανό με τις δυο παλάμες σου

[Κιν.: Zuǒyòukāigōng rú shè diāo 左右开弓如射雕]
Στοχεύστε δεξιά και αριστερά σαν να σημαδεύετε έναν αετό

[Κιν.: Tiáolǐ píwèi yùn liǎngshǒu 调理脾胃运两手]
Εναρμονίστε τη λειτουργία της σπλήνας και του στομαχιού

[Κιν.: Wǔ láo qī shāng wǎng hòu qiáo 五痨七伤往后瞧]
Κοιτώντας προς τα πίσω καθαρίζεις τα πέντε σπλάχνα από τις επτά δυσμενείς επιπτώσεις

[Κιν.: Zhé quán nùmù zēng lìqì 摺拳怒目增力气]
Η σχηματισμός της γροθιάς και η ένταση αυξάνουν τη δύναμη

[Κιν.: Bèihòu qī diān zhū bìng xiāo背后七颠诸病消]
Οι επτά ασθένειες της πλάτης διορθώνονται

[Κιν.: Yáo tóu bǎi wěi qù xīn huǒ 提头摆尾去心火]
Ανασηκώστε το κεφάλι και διώξτε την εσωτερική θερμότητα.

[Κιν.: Liǎng shǒu pán xī gù shèn yào 两手盘膝固肾腰]
Ενισχύστε τα νεφρά και τη μέση με τη πίεση των γονάτων.

Η λειτουργία του Πα Τουάν Τζιν και η σχέση του με μεσημβρινούς:
[Κιν.: Bā duàn jǐn jí qí yǔ jīngluò de guānxì 八段锦及其与经络的关系]

H πρώτη τεχνική

H πρώτη τεχνική [Κιν.: Dì yī shì 第一式], μέσω του μεσημβρινού Σαν Τζιάο [Κιν.: sānjiāo jīng 三焦经] και το μεσημβρινό του περικαρδίου [Κιν.: Xīnbāo jīng 心包经] προωθεί την κυκλοφορία του qi και του αίματος σε όλο το σώμα και βελτιώνει τα συμπτώματα διαφόρων χρόνιων παθήσεων.

Η δεύτερη τεχνική


Η δεύτερη τεχνική

Η δεύτερη τεχνική [Κιν.: Dì èr shì 第二式] καθαρίζει τον μεσημβρινό του πνεύμονα [Κιν.: fèi jīng 肺经] και ταυτόχρονα θεραπεύει τις ασθένειες της μέσης και των ποδιών, των βραχιόνων, του κεφαλιού και των ματιών.

Η τρίτη τεχνική


Η τρίτη τεχνική

Η τρίτη τεχνική [Κιν.: Dì sān shì 第三式], εξισορροπεί ενεργειακά το γιν και του γιανγκ της σπλήνας και του στομάχου, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και θεραπεύει της σπλήνα και το στομάχι.

Η τέταρτη τεχνική

Η τέταρτη τεχνική [Κιν.: Dì sì shì 第四式], καθαρίζει το μεσημβρινό της δεύτερης φλέβας [Κιν.: èr mài 二脉] και της χοληδόχου κύστης [Κιν.: Dǎn jīng 胆经] και θεραπεύει αυχενικές και οσφυϊκές παθήσεις που προκαλούνται από τραυματισμούς.

Η πέμπτη τεχνική

Η πέμπτη τεχνική [Κιν.: Dì wǔ shì 第五式], ενεργοποιεί το μεσημβρινό της καρδιάς [Κιν.: xīnjīng 心经], το μεσημβρινό του λεπτού εντέρου [Κιν.:  xiǎocháng jīng 小肠经], θεραπεύει την ανεπάρκεια του Τσι, τη ζάλη και τα ασταθή βήματα που προκαλούνται από καρδιακή ανεπάρκεια, ενισχύει τη μέση και δυναμώνει τα πόδια και την όραση.

Η έκτη τεχνική

Η έκτη τεχνική [Κιν.: Dì liù shì 第六式], διαπερνάει τον μεσημβρινό των νεφρών [Κιν.: shèn jīng 肾经] και τον μεσημβρινό της ουροδόχου κύστης [Κιν.: pángguāng jīng 膀胱经], ενισχύει τους μυς και τα οστά, τη μέση και τα νεφρά και θεραπεύει τον πόνο στην πλάτη, το μούδιασμα των χεριών και των ποδιών, τη μέση και τα γόνατα.

Η έβδομη τεχνική


Η έβδομη τεχνική

Η έβδομη τεχνική [Κιν.: Dì qī shì 第七式], ενεργοποιεί τον μεσημβρινό του ήπατος [Κιν.: gān jīng 肝经] και τον μεσημβρινό της χοληδόχου κύστης [Κιν.: dǎn jīng 胆经], θεραπεύει την έλλειψη αίματος και τη ζάλη, και ενισχύει τη δύναμη του βραχίονα, τη μέση, τη δύναμη των ποδιών και την όραση.

Η όγδοη τεχνική

Η όγδοη τεχνική [Κιν.: Dì bā shì 第八式], ενισχύει τα τρεμάμενα πόδια, ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική στήλη, συνδέει τα δύο κανάλια του Ρεν [Κιν.: Rènmài 任脉] και του Ντου [Κιν.: dūmài 督脉], οξυγονώνει το αίμα και εξαλείφει πολλές ασθένειες.



Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου https://www.shaolin.org.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin.org.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.




Τυχαία Ελεύθερα Κείμενα

  • Τι έχει μεγαλύτερη Αξία. Η Νίκη ή Η προσπάθεια;

    Τι έχει μεγαλύτερη Αξία. Η Νίκη ή Η προσπάθεια;

    Στη μεγάλη αρένα της ζωής, το ζήτημα του τι έχει μεγαλύτερη σημασία, η νίκη ή η προσπάθεια, ήταν ένα θέμα αιώνιας περισυλλογής. Είτε στον αθλητισμό, είτε σε ακαδημαϊκούς είτε σε προσωπικές επιδιώξεις, τα άτομα παλεύουν με αυτή τη βαθιά έρευνα, το…

  • Η Τέχνη της Βεντάλιας

    Η Τέχνη της Βεντάλιας

    Ένα παραδοσιακό όπλο με διαχρονική κομψότητα Η Βεντάλια Σαν [Κιν.: Shàn 扇], που συχνά συνδέεται με ένα εργαλείο για την δροσιά του εαυτού μας σε μια ζεστή μέρα ή ένα κομψό αξεσουάρ, μπορεί να μην δημιουργεί αμέσως εικόνες πολεμικής ανδρείας.…

  • Τα πέτρινα λιοντάρια

    Τα πέτρινα λιοντάρια

    Το πέτρινο λιοντάρι – Σισί [Κιν.: Shíshī 石狮] είναι ένα είδος διακόσμησης που χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική αρχιτεκτονική. Είναι γνωστά στα αγγλικά ως σκυλιά λιοντάρια ή Ευλογημένα σκυλιά [Κιν.: Fúgǒu 福狗]. Κάποιος μπορεί να το δει…

  • Ζωντανός Δάσκαλος, Μια Ζωντανή Ευλογία

    Ζωντανός Δάσκαλος, Μια Ζωντανή Ευλογία

    Στην ταπισερί της ανθρώπινης ύπαρξης, ορισμένα άτομα αναδεικνύονται ως φάροι σοφίας, συμπόνιας και φώτισης. Ένας ζωντανός δάσκαλος, που συχνά αναγνωρίζεται ως πνευματικός οδηγός, μέντορας ή καθοδηγητής, ενσωματώνει την ουσία μιας ζωντανής…

  • Λωτός, το Λουλούδι της Φώτισης

    Λωτός, το Λουλούδι της Φώτισης

    Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, τα σύμβολα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων παγκόσμιας σημασίας. Χρησιμεύουν ως δοχεία για τις αφηρημένες ιδέες και ιδεολογίες συγκεκριμένων κοινωνιών, απαιτώντας συχνά την κατανόηση του…