Γιατί δεν με Διδάσκεις;

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Επιμέλεια: Γραφείο Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων «ΕΠΟΣ»

Υπήρχε ένας μοναχός που εκπαιδευόταν υπό την καθοδήγηση του Δάσκαλου Τιανχουάνγκ Ντάο Γου (κιν.: tiānhuángdàowù 天皇道悟 / 748-807) με το όνομα Λονγκ Ταν Τσονγκ Σιν (κιν.: lóngtán chóngxìn 龍潭崇信 / 782-865). Ήταν ένας ειλικρινής νέος μοναχός αντάξιος του ονόματός του, το οποίο σήμαινε " αυτός που σέβεται και πιστεύει". Κάποια μέρα ένοιωσε να τον κυριεύουν αισθήματα πρωτόγνωρα για εκείνον, και το μυαλό του άρχισε να του δημιουργεί τρομερά ερωτηματικά. Από την ημέρα που είχε έρθει στο μοναστήρι για να διδαχθεί, ο δάσκαλός του δεν του έδινε καμία σημασία, δεν του έκανε οποιοδήποτε διδακτικό κήρυγμα ούτε τον καθοδηγούσε πνευματικά.

Έτσι μην αντέχοντας πλέον πλησίασε ευλαβικά το σεβάσμιο δάσκαλό του και κοιτώντας χαμηλά, του είπε:

Δάσκαλε μου, από την ημέρα που ήρθα στο Μοναστήρι δεν με δίδαξες τίποτα από τη Διδασκαλία σου. Ποιος είναι ο λόγος για αυτό;

Ο Δάσκαλος Ντάο Γου, τον κοίταξε κι έδωσε μια απρόσμενη απάντηση στο μαθητή του.

Από τη πρώτη στιγμή που ήρθες στο Μοναστήρι, δεν πέρασε ούτε μία στιγμή που παραμέλησα να σε διδάξω.

Δάσκαλέ μου, τι είδους Διδασκαλία μου έκανες; Ρώτησε απορημένα ο Τσονγκ Σιν.

Μα είναι τόσο απλό. Απάντησε ο Δάσκαλος. Εάν μου προσφέρεις μια κούπα τσάι, εγώ με τη σειρά μου δεν την αποδέχομαι; Όταν μου προσφέρεις φαγητό, εγώ δεν το δέχομαι; Όταν με χαιρετάς, δεν σου ανταποδίδω αυτό το χαιρετισμό; Πως είναι δυνατόν να μην σε διδάσκω ή να παραμελώ τη Πνευματική σου καθοδήγηση;

Ο Μαθητής χαμήλωσε το κεφάλι του κι έμεινε σιωπηλός για αρκετή ώρα. Ο Δάσκαλος ούρλιαξε κλαίγοντας: Όταν βλέπεις, πρέπει να βλέπεις απ' ευθείας. Εάν έστω και μία σκέψη εμφανιστεί, τότε χάθηκε.

Ο Τσονγκ Σιν αναφώνησε: Ω! Και γονάτισε εμπρός στο Δάσκαλο του κλαίγοντας αυθόρμητα, χωρίς να γνωρίζει εάν κλαίει από χαρά ή θλίψη.

Αυτό είναι η Πνευματική Αφύπνιση, αυτή είναι η Διδασκαλία μου, είπε ο Δάσκαλος.

Ο Δάσκαλος Ντάο Γου (κιν.: dàowù 道悟 / 748-807 | ιαπ.: Tennô Dôgo) του Μοναστηριού Τιανχουάνγκ (κιν.: tiānhuáng 天皇) του Τζινγκ Τζάου (κιν.: Jīngzhōu 荊州) της επαρχίας Χουμπέϊ (κιν.: Húběi 湖北), ήταν ένας μεγάλος Διδάσκαλος του Βουδισμού και συνεχιστής της Διδασκαλίας Τσαν 8ης Γεννεάς, της Κλασσικής Περιόδου (755-950) κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Τανγκ (κιν.: Táng Cháo 唐朝 / 618 –907). Μαθήτευσε κάτω από τη Διδασκαλία του Δάσκαλου Σι Τόου Σι Τσιαν (κιν.: shítóuxīqiān 石頭希遷 / 700-790 | ιαπ.: Sekitō Kisen) από τον οποίο κληροδότησε το χρίσμα του συνεχιστή.


Η ιστορία Γιατί δεν με Διδάσκεις; [κιν.: nǐwèishénmejiāowǒ? 你为什么不教我?] είναι ένας Διάλογος του Δάσκαλου Ντάο Γου [κιν.: dàowù 道悟 / 748-807] με το μαθητή του Λονγκ Ταν Τσονγκ Σιν [κιν.: lóngtán chóngxìn 龍潭崇信 / 782-865]



Σας Υπενθυμίζουμε ότι: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου https://www.shaolin.org.gr, διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά και μόνο για προσωπική χρήση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, άνευ εγγράφου αδείας του shaolin.org.gr συμφώνως προς τη Νομική Βάση περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων και κυρίως του Ν. 2121/93, αρ. 66Α ή νεωτέρου αυτού. Παρακαλούμε σημειώσατε ότι παραβίαση των πνευματικών ή οποιονδήποτε άλλων προστατευόμενων δικαιωμάτων μας μπορεί να οδηγήσει σε αστικές ή ποινικές διαδικασίες εναντίον σας.




Τυχαία Ελεύθερα Κείμενα

  • Σιδερένια Δαχτυλίδια στο Σαολίν Κουνγκ Φου

    Σιδερένια Δαχτυλίδια στο Σαολίν Κουνγκ Φου

    Αξιοποίηση της δύναμης Στη σφαίρα των πολεμικών τεχνών, το Σαολίν Κουνγκ Φου ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο σεβαστούς και εμβληματικούς κλάδους. Γνωστό για τις αυστηρές μεθόδους προπόνησής του και την έμφαση τόσο στη σωματική όσο και στην…

  • Κατανόηση του Qi

    Κατανόηση του Qi

    Η ζωτική δύναμη της ζωής στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική Στη σφαίρα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, λίγες έννοιες είναι τόσο κεντρικές και αινιγματικές όσο το «Τσι» [Κιν.: Qì 气]. Προφέρεται ως "Τσιι", αυτή η αρχαία έννοια έχει…

  • Η έννοια του “Shifu”

    Η έννοια του

    Στη σφαίρα των κινεζικών πολεμικών τεχνών, ο τίτλος "Shifu" - Σίφου [Κιν.: Shīfu 师父] κατέχει ιδιαίτερη θέση τιμής και σεβασμού. Αυτός ο όρος, βαθιά ριζωμένος στην κινεζική κουλτούρα, ξεπερνά την απλή μετάφρασή του του "Μάστερ" και έχει μια…

  • Η Τέχνη της Αβίαστης Δράσης

    Η Τέχνη της Αβίαστης Δράσης

    Το Shaolin Kungfu, μια αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη με πλούσια ιστορία, δεν αφορά μόνο τη σωματική ικανότητα, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια βαθιά φιλοσοφία. Μία από τις βασικές φιλοσοφικές έννοιες μέσα στο Shaolin Kungfu είναι το Ου Ουέϊ [Κιν.: Wúwéi 无为], το…

  • H ουσία των πολεμικών τεχνών

    Κατανόηση της ουσίας των πολεμικών τεχνών

    Οι πολεμικές τέχνες, που συχνά απεικονίζονται στη λαϊκή κουλτούρα ως δυναμική επίδειξη ακροβατικών και τεχνικών μάχης, έχουν πλούσια ιστορία και φιλοσοφία που ξεπερνά κατά πολύ τη σωματική μάχη. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι πολεμικές τέχνες…